Пържени скариди и миди с джинджифилов сос Песто
Продукти:
- 4 марули
- 2 с. л. мед
- сокът от 1 лимон
- 1 с. л. джинджифилов сос Песто
- 1/2 ч. ч. сварени скариди
- 1/2 ч. ч. опечени миди
- щипка сол
- щипка черен пипер
- 1 с. л. олио.
За джинджифиловия сос Песто:
- 1/2 ч. ч. олио
- 1/2 ч. л. сол
- 1/4 ч. ч. накълцан джинджифил
- 1/4 ч. ч. накълцан зелен лук
- 1/4 ч. ч. накълцано силантро
- 1/8 ч. л. бял пипер.
Приготовление:
- Смесете всички съставки за соса.
- Мариновайте мидите и скаридите в меда, лимоновия сок, джинджифиловия сос, солта и черния пипер за 5 мин.
- Загрейте олиото в тигана докато почне да пуши и прибавете скаридите и мидите. Пържете около 2 мин.
- Изсипете върху предварително нарязаните марули.
Ролца от печен патладжан с папая и краставица по Сечуански
Време за приготовление: 1 ч. 10 мин.
Продукти:
- 3 супени лъжици червен винен оцет
- 1 супена лъжица мед
- 1 супена лъжица соев сос
- 2 супени лъжици олио
- 4 чаени лъжички сусамено олио (масло)
- сол
- черен пипер
- 2 средно големи патладжана (нарязани по дължина на филийки с дебелина 8 мм)
- 1 малка зелена люта чушка (почистена от семките и нарязана на много малки кубчета)
- 1/2 чаена лъжичка печен сусам
- 1 чаена лъжичка пресен корен от джинджифил (нарязан на ситно)
- 1 супена лъжица мента (нарязана)
- 2 супени лъжици листа от кориандър (нарязани)
- 1 папая (обелена, обезсеменена и нарязана на 8 мм кубчета)
- 1/2 краставица (обелена и нарязана на 8 мм кубчета)
- листа от кориандър за украса.
Приготовление:
- Смесете оцета, меда, соевия сос и олиото с малко сол и черен пипер и ги изсипете в плитка чиния. Мариновайте филийките патладжан в тази смес 1 нощ предварително.
- На следващия ден извадете патладжана от маринатата и го печете на барбекю по 2-3 мин. на страна (или на гореща скара по 5 мин. на страна), докато омекне и стане златист. Върнете филийките патладжан в маринатата и оставете да изстине.
- Смесете лютата чушка, сусама, джинджифила, ментата, кориандъра, папаята и краставицата и ги сложете с маринатата, за да се стегнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Извадете патладжана от сместа и поставете отгоре на всяка филийка по малко от сместа. Завийте патладжана на руло и го поставете в чиния. Поръсете отгоре с малко от останалата марината. Украсете с листа от кориандър и сервирайте.
Препоръки: Прибавете скариди или кубчета варени омари към плънката за специални случаи.
Ориенталска пилешка салата
Продукти (за 1 порция):
За соса:
- 3 супени лъжици мед
- 1 1/2 супени лъжици оризов винен оцет
- 1/4 ч. чаша майонеза
- 1 ч. лъжичка горчица
- 1/8 ч. лъжичка сусамено масло.
За салатата:
- 1 яйце
- 1/2 ч. чаша прясно мляко
- 1/2 ч. чаша брашно
- 1/2 ч. чаша натрошен корнфлейк
- 1 ч. лъжичка сол
- 1/4 ч. лъжичка черен пипер
- половин пилешки гърди (обезкостени и с отделена кожа)
- 2-4 ч. чаши зеленчуково олио (за пържене)
- 3 ч. чаши нарязана маруля
- 1 ч. чаша червено зеле
- 1 ч. чаша зеле
- 1/2 морков (нарязан на дълги тънки ивици или настърган)
- 1 зелен лук (нарязан)
- 1 супена лъжица бадеми (нарязани на филийки)
- 1/3 ч. чаша chow mein noodles (ястие от пържена юфка във формата на панделки с месо и гъби).
Приготовление:
- Загрейте олиото в дълбок тиган на средна температура. Температурата на олиото трябва да бъде около 350°С.
- В малка купа разбийте съставките на соса с електрически миксер. Сложете соса в хладилника да се охлажда, докато вие приготвяте салатата.
- В малка, сравнително плоска купа разбийте яйцата с млякото.
- В друга купа смесете брашното с корнфлейка, солта и черния пипер.
- Нарежете пилешките гърди на 4-5 дълги ивици. Потопете всяка ивица няй-напред в яйцата, а след това и в брашняната смес, като внимавате да полепне хубаво. Пържете пилето около 5 мин. или докато започне да покафенява.
- Пригответе салатата като в голяма купа смесите нарязаната маруля със зелето, червеното зеле и морковите. Разпръснете зеления лук най-отгоре на салатата. Разпръснете също и бадемите и chow mein noodles. Нарежете пилето на малки парченца. Сложете го най-отгоре на салатата, така че да оформи купчинка по средата. Сервирайте салатата със соса.
Салата от зеле и ябълки
Време за приготовление: 15 мин.
Продукти (за 4 порции):
- 1/2 ч. чаша кисело мляко
- 1/4 ч. чаша подквасена сметана
- 2 ч. лъжички мед
- 2 ч. чаши нарязано червено зеле
- 1 ябълка (обелена и нарязана)
- 3 супени лъжици лук (смелен или накълцан много на ситно)
- 1/4 ч. чаша магданоз (нарязан)
- сол
- черен пипер.
Приготовление:
В купа смесете и разбийте с телена лъжица киселото мляко, подквасената сметана и меда. Оставете да престои в хладилника. Прибавете зелето, ябълката, лука, магданоза, сол и черен пипер на вкус. Смесете добре и сервирайте охладено.
Енергийна стойност (на 1 порция):
- Калории 95
- Мазнини 4 гр.
- Белтъчини 2 гр.
- Въглехидрати 13 гр.
- Натрий 28 мг.
- Холестерин 10 мг.
Салата от мариновани домати и пиперки
Време за приготовление: 1ч. 30 мин.
Продукти (за 4 порции):
- 1 жълта пиперка (разполовена)
- 1 червена пиперка (разполовена)
- 1 червен лук (нарязан на резени)
- 3 домата
- 2 чаени лъжици олио.
За маринатата:
- 4 чаени лъжици червен пипер
- 4 чаени лъжици черен пипер
- 4 чаени лъжици сол
- 1 чаена лъжица горчица
- 2 чаени лъжици мед
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 чаена лъжица оцет.
Приготовление:
- Опечете пипера. Сложете го в купа, покрийте го и го оставете да постои 10 мин. След това му махнете дръжките, семките и люспите и го нарежете на ивици.
- Междувременно, обелете доматите, като първо ги потопите във вряща вода за 1 мин., а след това и в студена. Махнете люспите с остър нож. Нарежете доматите на кръгчета.
- Сложете доматите, пипера и лука в голяма чиния.
- Смесете всички съставки на маринатата и поръсете с тях салатата. Оставете да се маринова поне 2 мин. на стайна температура и тогава сервирайте.
Препоръки: Сервирайте с твърд хляб.
Енергийна стойност (на 1 порция):
Калории 127
Салата от пиле с мед и картофи
Време за приготовление: 1 ч. 30 мин.
Продукти (за 4 порции):
- 4 парчета пилешки гърди (с махната кожа, обезкостени и нарязани на ивици)
- 450 гр. пресни картофи (обелени и разрязани на по 4).
За маринатата:
- 2 супени лъжици зехтин
- сокът от 1/2 лимон
- 1 скилидка чесън (счукана)
- 1 чаена лъжичка мед
- сол и черен пипер на зърна.
За соса:
- 2 супени лъжици зехтин
- кората и сока на 1/2 лимон
- 1/2 чаена лъжичка горчица
- 1/2 чаена лъжичка мед
- домати и листа от маруля за гарнитура.
Приготовление:
- Смесете всички съставки на маринатата в голяма купа и прибавете пилето. Покрийте и оставете да постои в хладилника поне 1 час.
- Сложете картофите в тенджера с вряща вода, покрийте и варете 20 мин. или докато омекнат.
- През това време загрейте мазнината за пържене в голям тиган, прибавете пилето заедно с маринатата и като бъркате пържете 10-15 мин. или докато пилето се опържи.
- Прецедете картофите и ги прибавете към пилето в тигана и пържете така още 1 мин.
- Сложете всички съставки за соса в буркан с капачка и раздрусайте силно. Поръсете върху листата от маруля и доматите и поднесе веднага заедно с пилето и картофите.
Салата с пиле
Продукти (за 2 порции):
За соса:
- 1/4 ч. чаша майонеза
- 1/4 ч. чаша горчица
- 1/4 ч. чаша мед
- 1 супена лъжица горчица (от друг вид)
- 1 супена лъжица бял оцет
- 1/8 ч. лъжичка червен пипер.
За пилешката марината:
- 1 ч. чаша вода
- 3 супени лъжици лимонов сок
- 2 супени лъжици соев сос
- 1/2 супена лъжица сос Уорчестършир.
За сместа от подправки:
- 1/2 супена лъжица сол
- 1 ч. лъжичка захар
- 1 ч. лъжичка червен пипер
- 1 ч. лъжичка брашно от лук
- 1 ч. лъжичка черен пипер
- 1/2 ч. лъжичка брашно от чесън
- 1/2 ч. лъжичка лют червен пипер.
За пилето:
- 2 половини пилешки гърди (обезкостени и без кожа)
- 2 супени лъжици масло.
За салатата:
- 8 ч. чаши нарязана маруля
- 1/2 ч. чаша настъргано червено зеле
- 1/2 ч. чаша настъргани моркови
- 1/2 ч. чаша настъргано сирене (Mozzarella)
- 1/2 ч. чаша настъргано сирене (Cheddar)
- 1 голям домат (нарязан на кубчета)
- 1 бетък от твърдо сварено яйце (нарязан на кубчета).
Приготовление:
- Направете соса като смесите всички негови съставки в малка купа. Смесете добре на ръка. Съхранявайте в покрит съд в хладилника до приготвянето на салатата.
- Смесете водата, лимоновия сок, соевия сос и соса Уорчестършир в средно голяма купа и бъркайте. Сложете пилешките гърди в купата с маринатата, покрийте съда и го оставете да престои няколко часа в хладилника. Най-добре е да престои 1 нощ.
- Когато пилето се маринова, загрейте тиган на средна температура. Загрейте също така вашето барбекю или скара на средна или висока температура.
- Смесете подправките за пилето в малка купа. С лъжичка поръсете с малка част от сместа от подправки върху едната страна на пилешките гърди. Покрийте цялата повърхност на пилето с подправки.
- Разтопете маслото в горещия тиган и пържете пилето от страната с подправките 2-3 мин. Докато едната част от пилето се изсушава поръсете и другата страна на пилешките гърди с подправките. Обърнете пилето и го пържете още 2-3 мин. Пилето леко ще се овъгли и това е точно, което се цели.
- Довършете печенето на пилето на вашето барбекю или скара, като отново печете всяка страна по 2-3 мин. или докато се опече.
- Докато пилето се готви пригответе салатата като разделите марулята в 2 големи купи. Прибавете червеното зеле и морковите и подхвърлете купите, за да се омесят добре. Смесете сирената и поръсете салатата с тях и с нарязания белтък. Поръсете салатата и с нарязаните на кубчета домати.
- Нарежете пилешките гърди на филийки с дебелина 1 см. Разпръснете пилето най-отгоре на сълатата и серирайте веднага, като не забравяте да добавите соса.
Източник: Applebee
Салата от круши
Продукти:
- 400 г круши,
- 1-2 супени лъжици мед,
- 1/2 лимон,
- 30 г стафиди,
- 50 г бадеми или орехи.
Крушите се обелват, почистват се от семето и се нарязват на филийки. Поръсват се със смес от лимоновия сок и меда и се оставят да престоят 30 минути. Поднасят се, поръсени със стафидите, спуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.
Зеленчукова салата
Продукти:
- 400 г зеле,
- 80 г моркови,
- 1 червена сушена пиперка,
- 1 равна чаена лъжичка смлян джинджифил,
- няколко зърна бахар,
- 2-3 супени лъжици сусамово масло,
- 1 супена лъжица мед,
- 1 супена лъжица оцет,
- сол.
Зелето се нарязва на кубчета и заедно с нарязаните на кръгчета или ивички моркови се вари в подсолена вода. Когато зеленчуците поомекнат, се отцеждат много добре от водата, подправят се с меда, оцета и сол на вкус и се разбъркват. В силно сгорещеното сусамово масло се пуска бахарът, пържи се 30 секунди и се изважда. На негово място се слага ситно нарязаната сушена пиперка. Почти веднага (след 1-2 секунди) съдът се сваля от огъня и маслото заедно с пиперката се изсипва върху зеленчуците. Салатата се разбърква и се оставя да изстине.
Салата “Уолдорф”
Националност: САЩ (Ню Йорк).
Продукти (за 4 порции):
- 2 ч. ч. необелени червени ябълки (нарязани на кубчета)
- 1 ч. ч. целина (нарязана на кубчета)
- 1/3 ч. ч. нарязани орехи
- 2 препълнени с. л. майонеза
- 1 ч. л. мед
- няколко капки лимонов сок.
Приготовление:
Смесете продуктите и ги оставете да се изстудят добре. Ако желаете можете да сервирате върху листа от маруля и да украсите със зърна от бяло грозде или череши.
Енергийна стойност (на 1 порция):
- Калории 131
- Мазнини 8 гр.
- Белтъчини 2 гр.
- Въглехидрати 13 гр.
- Натрий 64 мг.
- Холестерин 2 мг.
- Захароза 1 гр.
- Витамин А 82
- Витамин С 6
- Калций
- Желязо