назад

Салати с пчелен мед

Пържени скариди и миди с джинджифилов сос Песто

Продукти:

  • 4 марули
  • 2 с. л. мед
  • сокът от 1 лимон
  • 1 с. л. джинджифилов сос Песто
  • 1/2 ч. ч. сварени скариди
  • 1/2 ч. ч. опечени миди
  • щипка сол
  • щипка черен пипер
  • 1 с. л. олио.

За джинджифиловия сос Песто:

  • 1/2 ч. ч. олио
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/4 ч. ч. накълцан джинджифил
  • 1/4 ч. ч. накълцан зелен лук
  • 1/4 ч. ч. накълцано силантро
  • 1/8 ч. л. бял пипер.

Приготовление:

  1. Смесете всички съставки за соса.
  2. Мариновайте мидите и скаридите в меда, лимоновия сок, джинджифиловия сос, солта и черния пипер за 5 мин.
  3. Загрейте олиото в тигана докато почне да пуши и прибавете скаридите и мидите. Пържете около 2 мин.
  4. Изсипете върху предварително нарязаните марули.

Салати с пчелен мед

Ролца от печен патладжан с папая и краставица по Сечуански

Време за приготовление: 1 ч. 10 мин.

Продукти:

  • 3 супени лъжици червен винен оцет
  • 1 супена лъжица мед
  • 1 супена лъжица соев сос
  • 2 супени лъжици олио
  • 4 чаени лъжички сусамено олио (масло)
  • сол
  • черен пипер
  • 2 средно големи патладжана (нарязани по дължина на филийки с дебелина 8 мм)
  • 1 малка зелена люта чушка (почистена от семките и нарязана на много малки кубчета)
  • 1/2 чаена лъжичка печен сусам
  • 1 чаена лъжичка пресен корен от джинджифил (нарязан на ситно)
  • 1 супена лъжица мента (нарязана)
  • 2 супени лъжици листа от кориандър (нарязани)
  • 1 папая (обелена, обезсеменена и нарязана на 8 мм кубчета)
  • 1/2 краставица (обелена и нарязана на 8 мм кубчета)
  • листа от кориандър за украса.

Приготовление:

  1. Смесете оцета, меда, соевия сос и олиото с малко сол и черен пипер и ги изсипете в плитка чиния. Мариновайте филийките патладжан в тази смес 1 нощ предварително.
  2. На следващия ден извадете патладжана от маринатата и го печете на барбекю по 2-3 мин. на страна (или на гореща скара по 5 мин. на страна), докато омекне и стане златист. Върнете филийките патладжан в маринатата и оставете да изстине.
  3. Смесете лютата чушка, сусама, джинджифила, ментата, кориандъра, папаята и краставицата и ги сложете с маринатата, за да се стегнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  4. Извадете патладжана от сместа и поставете отгоре на всяка филийка по малко от сместа. Завийте патладжана на руло и го поставете в чиния. Поръсете отгоре с малко от останалата марината. Украсете с листа от кориандър и сервирайте.

Препоръки: Прибавете скариди или кубчета варени омари към плънката за специални случаи.

Ориенталска пилешка салата

Продукти (за 1 порция):

За соса:

  • 3 супени лъжици мед
  • 1 1/2 супени лъжици оризов винен оцет
  • 1/4 ч. чаша майонеза
  • 1 ч. лъжичка горчица
  • 1/8 ч. лъжичка сусамено масло.

За салатата:

  • 1 яйце
  • 1/2 ч. чаша прясно мляко
  • 1/2 ч. чаша брашно
  • 1/2 ч. чаша натрошен корнфлейк
  • 1 ч. лъжичка сол
  • 1/4 ч. лъжичка черен пипер
  • половин пилешки гърди (обезкостени и с отделена кожа)
  • 2-4 ч. чаши зеленчуково олио (за пържене)
  • 3 ч. чаши нарязана маруля
  • 1 ч. чаша червено зеле
  • 1 ч. чаша зеле
  • 1/2 морков (нарязан на дълги тънки ивици или настърган)
  • 1 зелен лук (нарязан)
  • 1 супена лъжица бадеми (нарязани на филийки)
  • 1/3 ч. чаша chow mein noodles (ястие от пържена юфка във формата на панделки с месо и гъби).

Приготовление:

  1. Загрейте олиото в дълбок тиган на средна температура. Температурата на олиото трябва да бъде около 350°С.
  2. В малка купа разбийте съставките на соса с електрически миксер. Сложете соса в хладилника да се охлажда, докато вие приготвяте салатата.
  3. В малка, сравнително плоска купа разбийте яйцата с млякото.
  4. В друга купа смесете брашното с корнфлейка, солта и черния пипер.
  5. Нарежете пилешките гърди на 4-5 дълги ивици. Потопете всяка ивица няй-напред в яйцата, а след това и в брашняната смес, като внимавате да полепне хубаво. Пържете пилето около 5 мин. или докато започне да покафенява.
  6. Пригответе салатата като в голяма купа смесите нарязаната маруля със зелето, червеното зеле и морковите. Разпръснете зеления лук най-отгоре на салатата. Разпръснете също и бадемите и chow mein noodles. Нарежете пилето на малки парченца. Сложете го най-отгоре на салатата, така че да оформи купчинка по средата. Сервирайте салатата със соса.

Салата от зеле и ябълки

Време за приготовление: 15 мин.

Продукти (за 4 порции):

  • 1/2 ч. чаша кисело мляко
  • 1/4 ч. чаша подквасена сметана
  • 2 ч. лъжички мед
  • 2 ч. чаши нарязано червено зеле
  • 1 ябълка (обелена и нарязана)
  • 3 супени лъжици лук (смелен или накълцан много на ситно)
  • 1/4 ч. чаша магданоз (нарязан)
  • сол
  • черен пипер.

Приготовление:

В купа смесете и разбийте с телена лъжица киселото мляко, подквасената сметана и меда. Оставете да престои в хладилника. Прибавете зелето, ябълката, лука, магданоза, сол и черен пипер на вкус. Смесете добре и сервирайте охладено.

Енергийна стойност (на 1 порция):

  • Калории 95
  • Мазнини 4 гр.
  • Белтъчини 2 гр.
  • Въглехидрати 13 гр.
  • Натрий 28 мг.
  • Холестерин 10 мг.

Салата от мариновани домати и пиперки

Време за приготовление: 1ч. 30 мин.

Продукти (за 4 порции):

  • 1 жълта пиперка (разполовена)
  • 1 червена пиперка (разполовена)
  • 1 червен лук (нарязан на резени)
  • 3 домата
  • 2 чаени лъжици олио.

За маринатата:

  • 4 чаени лъжици червен пипер
  • 4 чаени лъжици черен пипер
  • 4 чаени лъжици сол
  • 1 чаена лъжица горчица
  • 2 чаени лъжици мед
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 чаена лъжица оцет.

Приготовление:

  1. Опечете пипера. Сложете го в купа, покрийте го и го оставете да постои 10 мин. След това му махнете дръжките, семките и люспите и го нарежете на ивици.
  2. Междувременно, обелете доматите, като първо ги потопите във вряща вода за 1 мин., а след това и в студена. Махнете люспите с остър нож. Нарежете доматите на кръгчета.
  3. Сложете доматите, пипера и лука в голяма чиния.
  4. Смесете всички съставки на маринатата и поръсете с тях салатата. Оставете да се маринова поне 2 мин. на стайна температура и тогава сервирайте.

Препоръки: Сервирайте с твърд хляб.

Енергийна стойност (на 1 порция):
Калории 127

Салата от пиле с мед и картофи

Време за приготовление: 1 ч. 30 мин.

Продукти (за 4 порции):

  • 4 парчета пилешки гърди (с махната кожа, обезкостени и нарязани на ивици)
  • 450 гр. пресни картофи (обелени и разрязани на по 4).

За маринатата:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1 скилидка чесън (счукана)
  • 1 чаена лъжичка мед
  • сол и черен пипер на зърна.

За соса:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • кората и сока на 1/2 лимон
  • 1/2 чаена лъжичка горчица
  • 1/2 чаена лъжичка мед
  • домати и листа от маруля за гарнитура.

Приготовление:

  1. Смесете всички съставки на маринатата в голяма купа и прибавете пилето. Покрийте и оставете да постои в хладилника поне 1 час.
  2. Сложете картофите в тенджера с вряща вода, покрийте и варете 20 мин. или докато омекнат.
  3. През това време загрейте мазнината за пържене в голям тиган, прибавете пилето заедно с маринатата и като бъркате пържете 10-15 мин. или докато пилето се опържи.
  4. Прецедете картофите и ги прибавете към пилето в тигана и пържете така още 1 мин.
  5. Сложете всички съставки за соса в буркан с капачка и раздрусайте силно. Поръсете върху листата от маруля и доматите и поднесе веднага заедно с пилето и картофите.

Салати с пчелен мед

Салата с пиле

Продукти (за 2 порции):

За соса:

  • 1/4 ч. чаша майонеза
  • 1/4 ч. чаша горчица
  • 1/4 ч. чаша мед
  • 1 супена лъжица горчица (от друг вид)
  • 1 супена лъжица бял оцет
  • 1/8 ч. лъжичка червен пипер.

За пилешката марината:

  • 1 ч. чаша вода
  • 3 супени лъжици лимонов сок
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 1/2 супена лъжица сос Уорчестършир.

За сместа от подправки:

  • 1/2 супена лъжица сол
  • 1 ч. лъжичка захар
  • 1 ч. лъжичка червен пипер
  • 1 ч. лъжичка брашно от лук
  • 1 ч. лъжичка черен пипер
  • 1/2 ч. лъжичка брашно от чесън
  • 1/2 ч. лъжичка лют червен пипер.

За пилето:

  • 2 половини пилешки гърди (обезкостени и без кожа)
  • 2 супени лъжици масло.

За салатата:

  • 8 ч. чаши нарязана маруля
  • 1/2 ч. чаша настъргано червено зеле
  • 1/2 ч. чаша настъргани моркови
  • 1/2 ч. чаша настъргано сирене (Mozzarella)
  • 1/2 ч. чаша настъргано сирене (Cheddar)
  • 1 голям домат (нарязан на кубчета)
  • 1 бетък от твърдо сварено яйце (нарязан на кубчета).

Приготовление:

  1. Направете соса като смесите всички негови съставки в малка купа. Смесете добре на ръка. Съхранявайте в покрит съд в хладилника до приготвянето на салатата.
  2. Смесете водата, лимоновия сок, соевия сос и соса Уорчестършир в средно голяма купа и бъркайте. Сложете пилешките гърди в купата с маринатата, покрийте съда и го оставете да престои няколко часа в хладилника. Най-добре е да престои 1 нощ.
  3. Когато пилето се маринова, загрейте тиган на средна температура. Загрейте също така вашето барбекю или скара на средна или висока температура.
  4. Смесете подправките за пилето в малка купа. С лъжичка поръсете с малка част от сместа от подправки върху едната страна на пилешките гърди. Покрийте цялата повърхност на пилето с подправки.
  5. Разтопете маслото в горещия тиган и пържете пилето от страната с подправките 2-3 мин. Докато едната част от пилето се изсушава поръсете и другата страна на пилешките гърди с подправките. Обърнете пилето и го пържете още 2-3 мин. Пилето леко ще се овъгли и това е точно, което се цели.
  6. Довършете печенето на пилето на вашето барбекю или скара, като отново печете всяка страна по 2-3 мин. или докато се опече.
  7. Докато пилето се готви пригответе салатата като разделите марулята в 2 големи купи. Прибавете червеното зеле и морковите и подхвърлете купите, за да се омесят добре. Смесете сирената и поръсете салатата с тях и с нарязания белтък. Поръсете салатата и с нарязаните на кубчета домати.
  8. Нарежете пилешките гърди на филийки с дебелина 1 см. Разпръснете пилето най-отгоре на сълатата и серирайте веднага, като не забравяте да добавите соса.

Източник: Applebee

Салата от круши

Продукти:

  • 400 г круши,
  • 1-2 супени лъжици мед,
  • 1/2 лимон,
  • 30 г стафиди,
  • 50 г бадеми или орехи.

Крушите се обелват, почистват се от семето и се нарязват на филийки. Поръсват се със смес от лимоновия сок и меда и се оставят да престоят 30 минути. Поднасят се, поръсени със стафидите, спуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.

кулинария

Зеленчукова салата

Продукти:

  • 400 г зеле,
  • 80 г моркови,
  • 1 червена сушена пиперка,
  • 1 равна чаена лъжичка смлян джинджифил,
  • няколко зърна бахар,
  • 2-3 супени лъжици сусамово масло,
  • 1 супена лъжица мед,
  • 1 супена лъжица оцет,
  • сол.

Зелето се нарязва на кубчета и заедно с нарязаните на кръгчета или ивички моркови се вари в подсолена вода. Когато зеленчуците поомекнат, се отцеждат много добре от водата, подправят се с меда, оцета и сол на вкус и се разбъркват. В силно сгорещеното сусамово масло се пуска бахарът, пържи се 30 секунди и се изважда. На негово място се слага ситно нарязаната сушена пиперка. Почти веднага (след 1-2 секунди) съдът се сваля от огъня и маслото заедно с пиперката се изсипва върху зеленчуците. Салатата се разбърква и се оставя да изстине.

Салата “Уолдорф”

Националност: САЩ (Ню Йорк).

Продукти (за 4 порции):

  • 2 ч. ч. необелени червени ябълки (нарязани на кубчета)
  • 1 ч. ч. целина (нарязана на кубчета)
  • 1/3 ч. ч. нарязани орехи
  • 2 препълнени с. л. майонеза
  • 1 ч. л. мед
  • няколко капки лимонов сок.

Приготовление:

Смесете продуктите и ги оставете да се изстудят добре. Ако желаете можете да сервирате върху листа от маруля и да украсите със зърна от бяло грозде или череши.

Енергийна стойност (на 1 порция):

  • Калории 131
  • Мазнини 8 гр.
  • Белтъчини 2 гр.
  • Въглехидрати 13 гр.
  • Натрий 64 мг.
  • Холестерин 2 мг.
  • Захароза 1 гр.
  • Витамин А 82
  • Витамин С 6
  • Калций
  • Желязо